• Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle

Избрани са победителите от международния архитектурен конкурс за Нов център на Боровец

На 28.01.2018, неделя, в рамките на финалното заседание на журито по международния архитектурен конкурс за Нов център на Боровец бяха излъчени победителите и класирането на първите пет проекта.


Победител в конкуса е проект №113, с авторски екип на William Mathews Associates Ltd, Великобритания в партньорство със Stephen George International Bulgaria, България, на второ място – проект №156, с авторски екип Агенция Дизайн и Архитектира АД – АДА, България, и трето място - проект №147 с автор Петър Рафаилов – Проджект Витае ЕООД, България. Четвърото и петото място, са за проект №118 с автор Институт за градско планиране АД и проект №128 Critical Design Studio, Турция.


Победителите бяха избрани от журито на конкурса измежу 40 проекта от 17 държави. Освен парична награда от 20 000 лв, екипът премиран на първо място получава правото за директно договаряне на работна фаза на инвестиционен проект. Класираните на второ място получава парична премия от 12 000 лв. а тези на трето – 8 000 лв. Четвъртото и петото място получават две премии от по 5 000 лв.


Поставеният на първо място проект отчита спецификата на контекста като уважава природния ландшафт и човешкия мащаб. Проектът предлага безопасна полупокрита ски, велосипедна и пешходна връзка между пистите и станциите на лифтовете, осигуряваща добра организация на различните комуникациони потоци в територията. Решението съвместява търговски площи, информационен център, пространства за спорт и рекереация, изложби и събития и подземно паркиране. Предложението обвързва съществуващите публични пространства с парковата среда в Триъгълника като изцяло я запазва и е чувствителен към разположените в територията обекти на недвижимо културно наследство.


William Matthews Associates e основано през 2013 г. и базирано в Лондон архитектурно студио.Преди създаването на фирмата, Уилям Матюс е Старши архитект в офиса на Ренцо Пиано в Париж. В този период той завършва множество международни проекти, сред които сградата на Beyeler Foundation в Базел, Поцдамер плац в Берлин и крилото за съвременно изкуство на Института за изкуства в Чикаго. От 2001 г. до завършването на сградата през 2013 г., Уилям Матюс ръководи проектантския екип на най-високата сграда в Лондон Shard.
#новини

© Copyrights: Samokov Municipality

Organizers:    Urbanistas.eu

Please do not hesitate to contact us / За контакти:

 

info@borovetscompetition.com